Online Diary beLLA ILla: karipap...!!! karipap....

Monday, February 6, 2012

karipap...!!! karipap....

assalamualaikum....how are u kaki bloggers and facebookers semua??? hak.. (cis dok kata owg den pun sama jerw...x der beza nyew pun)..ok sekarang den nak share satu resepi..nak tahu x resepi apa??? sebelum tu korang semua kna lahh pandang kanan dan kiri...jangan bagi owg len nampak tau...hahahaha....gurau jerw larhh...alah den nak share tentang resepi karipap daging....sebabnya semalam ntah mimpi apa ntah mak den nak wat karipap...apalagi dengan langkah lajunya den terus masuk dapur....hahahaha...nak tolong mak larhhh katakan...untuk pengetauan semua, mak den memang pantang sikit anak daranya tak masuk dapur...hurmmmm....katanya "anak dara walauoun kerja setinggi langit pun tetap kena masuk dapur "...so apalagi cepat2 den masuk dapur...takut kena berleter ngan mak...seingat den lama jugak mak x wat karipap....hurmmm dekat 5 tahun....tapikan lepas abis siap jerw karipap2 tu semua....den pun pakat2 rasa larhh...Fuhhhhhh memang sedap giler...lain dari karipap2 yang kita beli kat pasar malam kerw gerai2 kerw atau mana pun....memang sedap kalau kita wat sendiri...so apa kata kita wat sendiri????sedap kot............




resepinya...:

Bahan-bahan :

Bahan Inti :
500 g kentang - dipotong dadu
300 gm bawang besar - dipotong dadu
400 gm daging cincang @ daging lembu dipotong dadu kecil
Tumbuk Lumat :
½ biji bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ sd besar jintan manis
3 sudu besar (75 ml) serbuk kari
2 sudu besar minyak
½ batang besar kulit kayu manis
2 sd teh gula / secukup rasa
1 sd teh garam / secukup rasa
350 ml air
Doh Karipap :
500 g tepung gandum - diayak
½ sd besar garam
94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
1 biji telur
½ cawan ais. letak je cube ice dlm cwn yg standard saiz d rumah.
250 ml air
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai


Cara-cara:

Inti :

1)Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang.

2)Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.

3)Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati.

4)Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.

5)Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.



Doh :


1)Masukkan tepung dalam mangkuk.

2)Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti.

3)Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.

4)Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari.

5)Masukkan sedikit demi sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. keperluan air mengikut jenis tepung. Rehatkan 1 jam.

6)Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sd besar (kalau suka inti banyak)/ 1 sd the penuh (inti sederhana) .

7)Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.

8)Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.

9)Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkannya bersama air teh.....





p/s: SELAMAT MENCUBA YERW....!!!!
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen
Segala Yang Tercatat diatas Semuanya Hak Milik Salsabiila Marzuki